Dni Sałatkowe z Suttons

Przeglądając archiwa Suttons natknąłem się na tę małą książeczkę, Dni Sałatkowe z Suttons. Pochodząca z wczesnych lat 70. broszura została wydana, gdy Suttons nadal mieszkał w Reading. Broszura zawiera „ulubione przepisy na sałatki, które zebraliśmy od przyjaciół i współpracowników. Wypróbowaliśmy je wszystkie i mamy nadzieję, że ty też to zrobisz.”

Niektóre z przepisów pozostają popularne do dziś, podczas gdy inne, takie jak Sos sałatkowy ze smalcem, na szczęście pozostały w przeszłości. W broszurze znajduje się co najmniej jedno stwierdzenie, które z pewnością nadal brzmi prawdziwie: „…nie ma nic, co mogłoby przebić smak świeżych sałatek przygotowanych z domowych produktów”.

Oto wybór przepisów, które być może zechcesz wypróbować, i tak, uwzględniłem sos sałatkowy ze smalcem!

Sałatka z ogórków i kopru włoskiego
Pokrój bulwę kopru włoskiego i kilka rzodkiewek i wymieszaj z ogórkiem pokrojonym w paski. Polać sosem z oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli, pieprzu i posiekanej mięty.

Termidor buraczany
Ugotowanego buraka pokroić w kostkę i przełożyć do miski z dressingiem ze świeżej śmietany, musztardy francuskiej i angielskiej, soku z cytryny i soli. Dobrze wymieszaj i posyp startym chrzanem.

Gorąca Sałatka Ziemniaczana
Młode ziemniaki wyszoruj i gotuj do miękkości. Obierz je i pokrój w plasterki. W międzyczasie podsmażyć kilka posiekanych plastrów boczku i polać tłuszczem pokrojone ziemniaki. Zrób sos z oliwy z oliwek, cytryny, soku, soli, posiekanej cebuli i pietruszki i wrzuć sałatkę, pokrywając każdy plasterek smaczną mieszanką. Udekoruj posiekanym smażonym boczkiem.

Kalafior -Trójkolorowy-Kolekcja

Majonez kalafiorowy
Lekko ugotować niepokrojony kalafior, a następnie zamarynować go twarzą do dołu w misce winegret. Gdy będzie gotowy do podania, umieść go na półmisku na łodydze i łyżką majonezu na wierzchu. Posypać papryką.

Pory prowansalskie
Pokrój pory na 1-centymetrowe kawałki i gotuj na oleju przez 5 minut. Dodaj obrane ze skóry pomidory, oliwę, sok z cytryny i trochę startej skórki z cytryny na kolejne 5 minut. Dodaj jajka na miękko.

Czytaj  Pogoda sprawia, że ​​drzewa nie chcą zdzierać liści

Jajka Faszerowane Szpinakiem
Ugotować 0,5 funta szpinaku, odcedzić, osuszyć i posiekać. Wymieszaj z 3 uncjami twarogu, 1 uncją parmezanu i żółtkami 6 jajek na twardo. Utrzeć z solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Faszerować 12 jajek przeciętych wzdłuż.

I wreszcie…

Sos sałatkowy ze smalcem
Wytapiamy tłuszcz za pomocą pasemkowatego boczku, a następnie mieszamy z wrzącym gorącym octem, solą i pieprzem. Bardzo dobre z kapustą, cykorią, roszponką i cykorią.

Jeśli masz ochotę spróbować zrobić któryś z tych przepisów, napisz komentarz i daj mi znać, jak smakowały. Może nawet sam spróbuję kilku.