Dlaczego własna uprawa może dać ci wymiernie bardziej pożywne jedzenie

Jak najlepiej wykorzystać naszą żywność

Wszyscy wiemy, że zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa jest dobra dla naszego zdrowia. Nie ma jednego „superfood”, który nagle i z dnia na dzień zmieni Twoje zdrowie. Ale dowody naukowe szybko się gromadzą, aby pokazać, że niektóre odmiany roślin uprawnych mogą mieć znacznie wyższy poziom kluczowych składników odżywczych niż inne.

Oznacza to, że wiedza, które odmiany wybrać i jak je przygotować, może radykalnie zmienić poziom składników odżywczych w każdej porcji. Wiele ostatnich badań koncentrowało się na klasie składników odżywczych występujących w roślinach zwanych fitoskładnikami, które mogą odgrywać ważną rolę ochronną przed szerokim zakresem chorób i stanów zwyrodnieniowych, a także promować ogólne samopoczucie.

Niestety, wiele odmian owoców i warzyw o największej zawartości składników odżywczych nie jest dostępnych w supermarketach. Tak więc w zeszłym roku rozpoczęliśmy program badawczy z Exeter University, aby dokładnie określić, które domowe odmiany warzyw mają najwyższy poziom określonych składników odżywczych, o których wiadomo, że są ważne dla prowadzenia zdrowego życia.

Z przyjemnością informujemy, że są one już dostępne.

Od czasu współpracy z Jamesem Wongiem, dwa lata temu, nad wprowadzeniem nowych odmian owoców i warzyw specjalnie dobranych pod względem smaku, dbamy, jak zawsze, o to, aby smak był kluczowym wymogiem dla każdej sprzedawanej przez nas odmiany. Tak więc wszystkie odmiany z serii Developed by James Wong są równie smaczne, co zdrowe.

Owoce i warzywa Odżywianie

Współpracując z Jamesem Wongiem i University of Exeter, postanowiliśmy odpowiedzieć na następujące pytania.

Czy domowe pomidory są dla ciebie lepsze?

Likopen jest przeciwutleniaczem występującym w pomidorach, ale nie wszystkie pomidory są sobie równe, niektóre odmiany zawierają więcej niż inne. Więc jakie są najlepsze? dowiedz się tutaj

 

 

Czy kabaczki najlepiej przechowywać przed zjedzeniem?

Większość owoców i warzyw najlepiej spożywać jak najszybciej po zbiorze, jednak kabaczki stają się bardziej odżywcze po przechowywaniu. Dowiedz się dlaczego tutaj.

Czytaj  Jak uprawiać śliwki

 

 

Który owoc ma więcej antocyjanów niż jagody?

Jagody od dawna uważane są za najbardziej super ze wszystkich „superfoods”, ale czy wiesz, że istnieje inny owoc, który jest bardziej pożywny? Odpowiedź może cię zaskoczyć. Dowiedz się tutaj

 

 

Jaka jest najzdrowsza część jabłka?

Mówi się, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka, więc co takiego jest w jabłku, że są takie dobre? Przeczytaj tutaj

 

 

Czy rozdzieranie liści sałaty zwiększa ich wartość odżywczą?

Łapanie lub szatkowanie liści sałaty zapewnia większy zastrzyk składników odżywczych niż jedzenie ich w całości. Dowiedz się, jak to zrobić.

 

 

Czy marchewki poprawiają wzrok?

Istnieje popularny mit, że marchewki pomagają widzieć w ciemności, chociaż nie jest to do końca prawda, ale pomagają zachować zdrowie oczu. Dowiedz się, jak to zrobić.

 

 

Czy Jarmuż naprawdę jest „superżywnością”?

Zdobywając popularność w ostatnim roku i zdobywając etykietę „superżywności”, jak bardzo odżywczy jest jarmuż? Dowiedz się tutaj.

 

 

 

Nowa książka Jamesa Wonga, How to Eat Better, oparta jest na dowodach z ponad 3000 artykułów naukowych i określa, jakie składniki odżywcze znajdują się w jakich owocach i warzywach oraz w jaki sposób można zmaksymalizować ich spożycie. Dowiedz się więcej i zamów nową książkę Jamesa tutaj.