Dlaczego warto uprawiać czosnek – korzyści zdrowotne

Czosnek jest popularny ze względu na swój ostry, aromatyczny smak, ale zapewnia też niesamowite korzyści zdrowotne. Z historią sięgającą tysięcy lat, jego właściwości lecznicze już dawno stały się legendą, w tym wszystko, od leczenia bólu zęba po odstraszanie wampirów!

Od czasów starożytnego Egiptu, kiedy niewolnicy pracujący przy piramidach jedli czosnek dla wzmocnienia wytrzymałości, korzyści zdrowotne tej aromatycznej małej cebulki były szeroko znane. Oto dlaczego warto jeść czosnek.

Co to jest czosnek?

Główki czosnku można podzielić na osobne ząbkiZdjęcie: Główki czosnku „Cristo” firmy Suttons

Znany również jako Allium sativum, czosnek jest łatwym w uprawie członkiem rodziny allium razem z cebulą, porem, szalotką i szczypiorkiem. Uprawiany głównie dla cebulki, którą można podzielić na pojedyncze ząbki, czosnek jest powszechnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, chociaż jest uprawiany i używany na całym świecie.

Jakie są wartości odżywcze czosnku?

Czosnek zawiera witaminy C i B6, mangan, selen i mnóstwo przeciwutleniaczy. Dostarcza również niezbędnych składników mineralnych, w tym fosforu, wapnia, potasu, żelaza i miedzi. Najlepszym sposobem na wchłonięcie tych składników odżywczych jest jedzenie surowego czosnku.

Siekanie, miażdżenie lub mielenie ząbków czosnku stymuluje produkcję allicyny, związku zawierającego siarkę, który nadaje czosnkowi charakterystyczny zapach i smak. To także źródło jego właściwości leczniczych. Gotowanie hamuje produkcję allicyny, ale uważa się, że pozostawienie zmiażdżonego lub posiekanego czosnku na 10 minut przed dodaniem go do garnka może pomóc w zachowaniu korzyści zdrowotnych.

Jak jedzenie czosnku jest dobre dla zdrowia?

Jedz czosnek w stanie surowym, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych. Zdjęcie: cebulki czosnku „Flavour” firmy Suttons

Oto tylko kilka sposobów, w jakie jedzenie domowego czosnku może być dobre dla zdrowia:

  • Zmniejszenie objawów przeziębienia. Chociaż nigdy nie było cudownego lekarstwa na przeziębienie, uważa się, że czosnek pomaga, wzmacniając układ odpornościowy. Jedno z badań wykazało, że czosnek zmniejsza ryzyko przeziębienia o 63%, a czas trwania objawów z pięciu dni do zaledwie 1,5.~253
  • Zwalczanie chorób serca. Choroby serca są jednym z największych zabójców w Wielkiej Brytanii. Badania sugerują, że czosnek pomaga obniżyć ciśnienie krwi i spowolnić miażdżycę tętnic, stwardnienie tętnic, które prowadzi do chorób serca i udarów. Zawarta w czosnku allicyna stymuluje uwalnianie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, co powoduje spadek ciśnienia krwi. Wyniki te były szczególnie widoczne u osób już cierpiących na wysokie ciśnienie krwi.~253
  • Obniżenie poziomu cholesterolu. Badania laboratoryjne pokazują, że allicyna może równoważyć poziom cholesterolu. Poprzez hamowanie enzymu reduktazy HMG-CoA w komórkach wątroby zmniejsza się produkcja cholesterolu. Chociaż badania te wykazały spadek poziomu cholesterolu LDL (złego typu), inne doniesienia wykazują sprzeczne wyniki, sugerując, że spadek poziomu cholesterolu jest całkowicie zależny od ilości spożywanego czosnku i może mieć jedynie tymczasowy efekt.
  • Właściwości antyseptyczne i przeciwwirusowe. Od starożytnych cywilizacji po współczesność czosnek był stosowany w leczeniu infekcji bakteryjnych, grzybiczych i pasożytniczych. Istnieją nawet opowieści o tym, że używano go do odpędzania zarazy. W czasie I wojny światowej był używany do zapobiegania gangrenie i leczenia zakażonych ran w niehigienicznych warunkach okopów. Czosnek może być stosowany do usuwania wielu chorób skóry, w tym trądziku, opryszczki i brodawek. Wystarczy zmiażdżyć goździk, wetrzeć go w dotknięty obszar i przykryć bandażem lub plastrem. Przyspiesza to proces gojenia, gdy zaczynają działać właściwości antybakteryjne.

Uwielbiasz czosnek, nienawidzisz jego zapachu?

Wyhoduj duży pojemnik pietruszki jako naturalnego odświeżacza oddechu. Zdjęcie: Floramedia

Żucie świeżej gałązki pietruszki po posiłku z dodatkiem czosnku działa zaskakująco dobrze jako odświeżacz oddechu. A po dotknięciu czosnku umycie rąk pod zimną wodą i pocieranie przedmiotu ze stali nierdzewnej pomaga usunąć zapach ze skóry.

Jeśli nadal nie jesteś fanem czosnku, nie rozpaczaj; jeszcze jest dla niej miejsce w Twoim ogrodzie. Zmiażdż kilka goździków w butelce ze spryskiwaczem, napełnij wodą i użyj do spryskania roślin. Ten naturalny pestycyd pomaga chronić rośliny przed mszycami i innymi szkodnikami.

Mamy nadzieję, że dostarczyło Ci to wielu powodów, by cieszyć się jedzeniem czosnku. Potrzebujesz wskazówek, jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie? Przeczytaj nasz artykuł, aby uzyskać więcej informacji.

Główny obraz: Czosnek „Tuscany Wight” od Suttons

Czytaj  Luty's Birth Flower – Fiolet