Dlaczego najlepiej NIE jeść świeżych kabaczków

W przypadku większości owoców i warzyw najlepiej jeść je jak najszybciej po zbiorze. W ten sposób są tak świeże i pełne cukrów i składników odżywczych, jak to tylko możliwe. Squash jest trochę inny. W rzeczywistości kabaczek nie tylko smakuje lepiej, ale jest dla ciebie lepszy, jeśli przechowujesz go przez jakiś czas przed spożyciem. Oto dlaczego powinieneś przechowywać kabaczki przed ich zjedzeniem oraz kilka wskazówek na temat najlepszych odmian do uprawy.

Gotowy na własną uprawę? Przejrzyj naszą ofertę pestek dyni i dyni w poszukiwaniu inspiracji.

Jak długo należy przechowywać kabaczki przed ich zjedzeniem?

Przechowywanie kabaczek zauważalnie zwiększy ich zawartość cukru i chociaż często zachowują świeżość przez wiele miesięcy, aby uzyskać najsłodszy smak, przechowuj owoce w chłodnej temperaturze 10°C przez jeden miesiąc przed spożyciem. Im słodsze kabaczki, tym zdrowsze i smaczniejsze. To dlatego, że cukry roślinne napędzają wytwarzanie karotenów – przeciwutleniaczy, które nadają dyni zarówno charakterystyczny pomarańczowy miąższ, jak i orzechowy, karmelowy smak i aromat.

Czym dokładnie są karoteny?

Dłuższe szyjki dyni „Tahiti Melon” zapewniają smaczniejszy miąższZdjęcie: Nasiona dyni „Tahiti Melon” firmy Suttons

Rośliny nie mogą ukryć się przed szkodliwym efektem „oparzenia słonecznego” promieniowania UV, ale wyewoluowały szereg naturalnych związków ochronnych, w tym beta-karoteny przeciwutleniające, które zabarwiają dynie i dynie na żółto lub pomarańczowo. Kiedy spożywasz te pigmenty, twoje ciało przekształca je w witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowej skóry, narządów wewnętrznych, błon śluzowych i układu odpornościowego.

Jak zachować składniki odżywcze podczas gotowania dyni

Chociaż kabaczki są dobrym składnikiem zup, jeśli chcesz zachować jak najwięcej składników odżywczych, powinieneś je upiec lub upiec. W rzeczywistości gotowanie dyni w ten sposób zatrzymuje nawet dwa razy więcej witamin niż gotowanie na parze lub gotowanie.

Czytaj  Crimson Crush – Pierwszy w pełni odporny na zarazę pomidor

Które kabaczki zawierają najwięcej karotenoidów?

Squash Plants „Crown Prince” jest ulubieńcem plantatorów działkowych Zdjęcie: Squash Plants „Crown Prince” z Suttons

Aby uzyskać najwyższy poziom karotenoidów (oraz cukrów i substancji aromatycznych), wybierz kabaczki zimowe, takie jak duży książę koronny lub Hokkaido typu Uchiki Kuri. Nie tylko świetnie smakują, ale porcja 100 g dostarcza ponad dwukrotnie więcej niż zalecana dzienna dawka witaminy A i 50% więcej błonnika niż dynia piżmowa.

Często uważana za najlepszą dynię do pieczenia, „Crown Prince” jest ulubieńcem działkowców. Orzechowa, miodowa głębia i gładki budyniowy miąższ sprawiają, że jest to doskonały wybór do pieczenia. Jest to również jedna z najdłużej przechowywanych kabaczek, co czyni ją świetną opcją zapewniającą doskonałe odżywianie i doskonałą oszczędność kosztów przez cały rok.

Dzięki swojemu słodko-orzechowemu smakowi „Uchiki Kuri” jest jedną z najsmaczniejszych kabaczek, jakie można znaleźć. Japońska odmiana w kształcie łzy, jest łatwa w uprawie i zwykle zawiązuje około czterech 1,5 kg owoców na półzwisającą roślinę. Wytrzymałe, odporne na suszę rośliny preferują stanowiska słoneczne.

Łatwe w uprawie rośliny, które są bardzo wszechstronne w kuchni, kabaczki zapewniają nieocenione jesienne zbiory, które dobrze przechowują się do zimy. Aby uzyskać więcej informacji na temat uprawy dyni i kabaczków, przeczytaj nasz pomocny artykuł.

Zdjęcie główne: Squash Seeds „Uchiki Kuri” z Suttons/Copyright: Floramedia