Dlaczego fioletowe warzywa są takie zdrowe?

Fioletowy kojarzy się z członkami rodziny królewskiej, biskupami, dość fantastycznym zespołem rockowym i super zdrowymi warzywami. Ale co sprawia, że ​​fioletowe warzywa są tak wyjątkowe?

Antocyjany są naturalnym związkiem roślinnym lub fitoskładnikiem i nadają bogaty fioletowy kolor niektórym warzywom i owocom. Udowodniono, że wzmacniają układ odpornościowy, antocyjany pomagają w usuwaniu wolnych rodników i łagodzą stany zapalne. Spożywane regularnie antocyjany pomogą obniżyć ciśnienie krwi i poprawić funkcje mózgu, w tym pamięć.

Antocyjany rozpuszczają się w wodzie, więc najlepszymi metodami gotowania warzyw są pieczenie, gotowanie na parze, grillowanie lub jedzenie na surowo. Oprócz antocyjanów fioletowe warzywa zawierają również wszystkie normalne witaminy i dobroczynności, których można się spodziewać.

Dlaczego nie spróbować tych fioletowych warzyw?

Nie tylko dobrze ci zrobią, ale będą wyglądać fantastycznie na talerzu.

Pea Blauwschokker – tak atrakcyjna, że ​​znalazła się na okładce Suttons Garden Catalog 2018, ta dziedziczna odmiana jest nowością w naszej ofercie. Wystarczająco ozdobne na obwódkę kwiatową, ciemnofioletowe strąki mogą być spożywane jako młode jako mangetout. Ewentualnie pozostaw strąki do dojrzewania i ciesz się jasnozielonym, okrągłym groszkiem.

Carrot F1 Nightbird – Kiedy Suttons i Exeter University zaczęły testować marchewki pod kątem antocyjanów, nie było niespodzianką, że fioletowe odmiany zawierały wysokie poziomy antocyjanów. Stwierdzono jednak, że Carrot F1 Nightbird zawiera dwa razy więcej poziomów niż jego najbliższy rywal. To była niespodzianka!

Carrot F1 Purple Haze – Fioletowa skórka pięknie kontrastuje z pomarańczową warstwą pod spodem. Umyj, ale nie obieraj!

Carrot F1 Purple Sun – Nie tylko ma fioletową skórę, ale jest cały fioletowy.

Cauliflower Di Sicilia Violetto – Odżywczy o słodkim, orzechowym smaku.

Basil Round Midnight – Jadalna i bardzo ozdobna ta bazylia zwisająca dobrze sprawdza się w wiszących koszach.

Czytaj  Poradniki dotyczące uprawy szczepionych roślin

Kale Scarlet – Jak sama nazwa wskazuje, jest to czerwonawo-fioletowy. Świetnie wygląda na talerzu lub w misce na zupę.

Onion Purplette – Okrągła dymka, która sprawi, że Twoje sałatki będą wyglądać oszałamiająco i smakować niesamowicie.

Potato Purple Majesty – Zachowuje wspaniały kolor po ugotowaniu. Fioletowy mash ktoś?

Radish Diana – Kolorowe, chrupiące i smaczne.

Sprouting Broccoli Summer Purple – Fioletowe pędy o delikatnym smaku przez długi okres uprawy.