Czosnek to warzywo cebulowe, które uwielbiają zarówno działkowcy, jak i hodowcy domowi. '? Dowiedz się więcej o motywach i sposobach ich wykorzystania w naszym krótkim przewodniku poniżej.
Co to jest czosnek?
Pędy czosnku pojawiają się późną wiosną na zwijających się cylindrycznych łodygach. Zdjęcie: Shutterstock/Mikhail_Nau
Główki czosnku wytwarzają kwiat jak każde inne warzywo i jest to znane jako „skorupa”. Zidentyfikuj łodygę czosnku, szukając długiego zielonego wąsa wyrastającego z rosnącej części cebulki. Jest cylindryczny, w przeciwieństwie do liści, które są płaskie i przypominają paski. Niedojrzałe łodygi często mają guzek pośrodku lub na końcu łodygi, gdzie ukryta jest rozwijająca się główka kwiatu. Uważaj na pąki na swoich roślinach czosnku od późnej wiosny do wczesnego lata.
Co powinieneś zrobić z kwiatem czosnku?
Przygotuj pączki czosnku, aby uzyskać smaczny i nowatorski dodatek do stołu.Zdjęcie: Shutterstock/AMV_80
Jeśli uprawiasz czosnek w celu wytworzenia dużych i silnie aromatyzowanych cebulek, usuń łodygi czosnku, gdy tylko się pojawią, a na pewno zanim zaczną prawidłowo kwitnąć. Kwiat odbiera energię rozwijającej się podziemnej cebulce, ale nie umniejsza smaku, chyba że zostanie pozostawiony do pełnego otwarcia i dojrzałości, więc nie martw się zbytnio, jeśli przegapisz parę.
Scapes są jadalne, mają łagodniejszy smak niż sama główka czosnku. Dodaj swoje młode łodygi do sałatek lub traktuj je jak główkę czosnku lub mokry czosnek. Zrywaj je młode, gdy kwiat jest jeszcze ukryty w pąku, więc są delikatne. Są pyszne smażone z masłem, solą i pieprzem lub w pesto.
Górki czosnku po pokrojeniu zachowują świeżość przez około trzy tygodnie w lodówce. Nie są łatwo dostępne w supermarkecie, więc wycięcie własnego czosnku to najlepszy sposób na zdobycie tej smakowitej nowości.
Mamy nadzieję, że podobają Ci się czosnkowe pejzaże! Dowiedz się, jak wyhodować własny czosnek, korzystając z naszego przewodnika po uprawie czosnku.
Główny obraz: Czosnek „Carcossonne Wight” od Suttons