Wszyscy słyszeliśmy powiedzenie, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka z dala. Ale jaka jest prawda w tym starym przysłowie?
Jabłka są niezwykle bogate w ważne przeciwutleniacze i są doskonałym źródłem błonnika. Fitoskładniki i przeciwutleniacze zawarte w jabłkach mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, chronić przed niektórymi typami nowotworów i zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Dlaczego nie powinno się obierać jabłek?
Czerwone jabłka zawierają również antocyjany, przeciwutleniacz, który również zapewnia borówkom ich słynne korzyści zdrowotne. Jednak w skórce owoców znajduje się nieproporcjonalna ilość antocyjanów w porównaniu do miąższu. Więc jeśli obierzesz jabłka, wyrzucisz nawet połowę antocyjanów.
Czym są antocyjany?
Antocyjany nadają kwiatom i owocom czerwone, fioletowe i niebieskie kolory, ale można je również znaleźć w liściach (szczególnie widoczne jesienią, kiedy traci się zielone pigmenty chlorofilu).
Rośliny produkują antocyjany z wielu powodów, w tym przyciągania owadów zapylających i rozsiewających nasiona, ale badania coraz częściej sugerują, że mogą one pomóc w ochronie przed szeregiem ludzkich dolegliwości, w tym chorobami serca i rakiem.
153~
Dla tych, którzy naprawdę nie lubią skórki jabłek, jest teraz jabłko, które ma również antocyjany w miąższu. W sumie jabłka Redlove zawierają do pięciu razy więcej antocyjanów niż inne jabłka. Jeśli to samo w sobie nie jest wystarczającym powodem, mają niesamowitą mieszankę ostrości i słodyczy jabłka, co czyni je idealnymi do jedzenia prosto z drzewa lub wyciskania soku.
Apple Redlove® Odysso
Znakomity pod wieloma względami! Miąższ różowoczerwony z przebiegającym przez niego pięknym wzorem. Chrupiące i soczyste z mrowiącą świeżością. Wyższa zawartość przeciwutleniaczy niż inne jabłka. Wysoka odporność na parcha. Długo utrzymujące się, ciemnoróżowe kwiaty. Pyszne na surowo lub gotowane. Zbieraj od początku do połowy września i jedz natychmiast lub przechowuj do Bożego Narodzenia.