Ciekawostki o brukselce

Zniesławiana brukselka ma reputację zarówno ze względu na siarkowy posmak, jak i nieprzyjemnie duszący posmak, ale jak wiele zależy od kombinacji złej kuchni i szumu? Tutaj oddzielamy fakty od fikcji zabawnym spojrzeniem na to kontrowersyjne świąteczne warzywo. Przeglądaj naszą ofertę brukselek, jednocześnie trawiąc wszystko, co musisz wiedzieć o tych małych, pełnych witamin belgijskich kuleczkach.

Co to są kiełki?

Kiełki to udomowiona wersja dzikiej kapusty rosnącej w Afganistanie, Pakistanie i Iranie. Istnieją już od bardzo dawna i były używane w medycynie chińskiej do leczenia problemów z jelitami już 3000 pne. Okazuje się, że Chińczycy naprawdę coś wymyślili – kiełki są źródłem błonnika prebiotycznego, który jest niezbędny do odżywienia kolonii pożytecznych bakterii żyjących w naszych jelitach.

Brukselka jest również doskonałym źródłem witamin K i C, a także kwasu alfa-linolenowego (kwas tłuszczowy Omega-3). Uważano je za tak zdrowe, że wraz z pomarańczami i cytrynami kapitan Cook podawał je swojej załodze, aby zapobiec rozwojowi niedoboru witaminy C – szkorbutu.

Dlaczego kiełki zostały nazwane na cześć belgijskiego miasta?

Brukselka „F1 Brigitte” to wysoko wydajna odmiana Zdjęcie: Brukselka Nasiona – F1 Brigitte z Suttons

Brukselka wzięła swoją nazwę od stolicy Belgii, ponieważ uprawia się ją w okolicy co najmniej od XIII wieku. W XVI wieku stały się popularne w całych południowych Niderlandach – obszarze obejmującym dzisiejszą Holandię, Belgię, Luksemburg i część Niemiec.

Obecnie to Holandia odpowiada za największą produkcję brukselki. W 2020 roku Holendrzy wyeksportowali 33,2% światowych kiełków o łącznej wartości 72,5 mln USD. Na drugim miejscu uplasował się Meksyk (68,4 mln USD) i Stany Zjednoczone (31,8 mln USD). Belgia zajęła czwarte miejsce z całkowitym eksportem o wartości 14,3 mln USD.

Dlaczego kiełki smakują tak obrzydliwie?

Kalettes łączą złożony smak kiełków z łagodnym, słodko-orzechowym smakiem jarmużu. Zdjęcie: Brukselka „Flower Sprout Kalette” firmy Suttons

Czytaj  Narodowy Tydzień Ogrodnictwa: 5 korzyści z ogrodnictwa

Kiełki mają gorzki smak, ale nie dla każdego. Według BBC Science Focus Magazine: „Badanie przeprowadzone w 2011 roku przez Cornwall College wykazało, że kiełki zawierają substancję chemiczną podobną do fenylotiokarbamidu, która ma gorzki smak tylko dla osób, które mają odmianę określonego genu. Badania wykazały, że około 50 procent światowej populacji ma mutację w tym genie.”

Mówiąc o Kornwalii, starożytne miasto Penryn niedaleko Falmouth obchodzi bardzo dziwne jesienne święto zwane „Pozorowanym Burmistrzem”, podczas którego lokalni mieszkańcy wystawiają się na jeden dzień w wyborach na „Pozorowanego Burmistrza”. Zadaniem fałszywego burmistrza jest „kpić” z prawdziwego burmistrza miasta, być może po to, by nie stał się zbyt rozrzutny. Połączenie z kiełkami? Z jakiegoś powodu lokalni mieszkańcy paradują po mieście w kapeluszach zrobionych z liści kapusty i rzucają brukselką w siebie nawzajem i udawanych kandydatów na burmistrza.

Jak najlepiej gotować kiełki?

Brukselka jest pyszna pieczona z pancettą lub bekonemZdjęcie: Nasiona brukselki „Brodie F1” firmy Suttons

Jeśli twoje doświadczenie z kiełkami ogranicza się do siarkowego szlamu, który twoja babcia ugotowała na śmierć i podała na Boże Narodzenie, tak naprawdę nie próbowałeś prawidłowo brukselki. W rzeczywistości, ugotowane we właściwy sposób, kilka kiełków może naprawdę smakować bardzo dobrze. Jednym z najprostszych sposobów na wydobycie tego, co najlepsze z tych kuleczek kapustnych, jest upieczenie ich razem z marchewką, pasternakiem i czosnkiem.

Alternatywnie, gotuj je na dużej patelni w ok. 2 cm wody przez nie więcej niż 3-5 minut i podawaj z dużą gałką świeżego solonego masła i posypane mielonym czarnym pieprzem.

Czy kiełki naprawdę dodają ci wiatru?

Uważa się, że brukselka smakuje lepiej po schłodzeniu Zdjęcie: Nasiona brukselki „F1 Brenden” firmy Suttons

Jednym słowem tak. Cała ta prebiotyczna dobroć pomaga rozwijać się dobrym bakteriom, ale gaz jest produktem ubocznym, zwłaszcza jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia zielonych liści. Jeśli nie chcesz zawstydzić się przy świątecznym stole, przyjdź na trening wcześniej. Stopniowo zwiększaj spożycie warzyw kapustnych, aby zanim nadejdzie ten wielki dzień, twoje robaki jelitowe były przygotowane do skutecznego i bezgłośnego pozbywania się brukselki. Albo to, albo zrzuć winę na psa.

Czytaj  Wstępnie posadzone wiosenne tacki cebulowe – odpowiedź na puste pojemniki

Mamy nadzieję, że teraz czujesz, że znasz brukselkę trochę lepiej. Naprawdę są pyszną i pożywną małą kapustą, a także dość łatwą w uprawie. Sprawdź naszą ofertę nasion brukselki dla tradycyjnych faworytów, jak również niezwykłych czerwonych odmian i kwiecistych kaletek.

Główny obraz: Brukselka „Crispus” od Suttons