Cardoon Suflet

Cardoon Suflet

Suflet (francuski: [su.fle]) to lekko upieczone ciasto z żółtek i ubitych białek w połączeniu z różnymi innymi składnikami, podawane jako pikantne danie główne lub słodzone jako deser. Słowo suflet jest imiesłowem czasu przeszłego francuskiego czasownika souffler, który oznacza „wysadzać w powietrze” lub bardziej luźno „nadmuchać” – trafny opis tego, co dzieje się z tą kombinacją kremu i białek jaj

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 1 godz

Danie DeserKuchnia Francuska

Porcje 6 osób

Składniki  

450 gramów karczochów (1 funt) odciętych końcówek, pozbawionych włókien i pokrojonych na kawałki

300 ml mleka

3 jajka

5 łyżek masła

1 łyżka mąki pszennej ~ 253 ~ 85 g startego sera paramezan ~ 253 ~ ~ 453 ~

Notatki

Źródło obrazu: Dreamtimes: 25592657

Czytaj  Przedstawiamy pierwszy na świecie prawdziwie fluorescencyjny różowy jarmuż!