Cardoon Suflet
Suflet (francuski: [su.fle]) to lekko upieczone ciasto z żółtek i ubitych białek w połączeniu z różnymi innymi składnikami, podawane jako pikantne danie główne lub słodzone jako deser. Słowo suflet jest imiesłowem czasu przeszłego francuskiego czasownika souffler, który oznacza „wysadzać w powietrze” lub bardziej luźno „nadmuchać” – trafny opis tego, co dzieje się z tą kombinacją kremu i białek jaj
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 1 godz
Danie DeserKuchnia Francuska
Porcje 6 osób
Składniki
450 gramów karczochów (1 funt) odciętych końcówek, pozbawionych włókien i pokrojonych na kawałki
300 ml mleka
3 jajka
5 łyżek masła
1 łyżka mąki pszennej ~ 253 ~ 85 g startego sera paramezan ~ 253 ~ ~ 453 ~
Notatki
Źródło obrazu: Dreamtimes: 25592657