Buraki i handel niewolnikami

~ 152 ~ Jeśli moja grządka wegetariańska jest czymś wartym uwagi, to jest to dobry rok dla buraków. Bardzo dobry rok. W poszukiwaniu nowych sposobów na delektowanie się burakami natknąłem się na kilka ciekawostek. Na przykład buraki odegrały główną rolę w doprowadzeniu do końca strasznego handlu niewolnikami!

Takie podstawowe dla nas warzywo, jak burak, jest spożywane dopiero od XVI wieku. Wcześniej zjadano liście, ale nie bulwiasty korzeń, którym tak się dziś cieszymy.

Potem

W Niemczech rozkoszował się popularnością buraków, ale nie robił większego wrażenia w Wielkiej Brytanii aż do XVIII wieku. W latach czterdziestych XVIII wieku niemiecki chemik Andreas Sigismund Marggraf odkrył, że kryształy syropu z buraków są identyczne z kryształami znajdującymi się w trzcinie cukrowej. W tym czasie Francja i Anglia produkowały ogromne ilości trzciny cukrowej na swoich plantacjach niewolników w Indiach Zachodnich. Nowatorski Margggraf opracował więc nowy rodzaj buraków białych (kto by chciał cukier czerwony?), White Silesian, który zawierał wyższy poziom cukru niż poprzednie odmiany. Biały Śląsk był podstawą uprawianego dziś buraka cukrowego.

To nowe źródło cukru spowodowało nadprodukcję, która w połączeniu z rosnącym niepokojem związanym z handlem niewolnikami doprowadziła do załamania cen cukru. I tak do upadku plantacji niewolników.

Tymczasem popularność buraka ćwikłowego rosła. Suttons Seeds wprowadził Blood Red Hamburgh pod koniec lat siedemdziesiątych XIX wieku. Podobnie jak w przypadku wszystkich warzyw, wyhodowano nowe ulepszone odmiany i dziś Suttons oferuje 13 różnych odmian. Obejmuje to szereg kształtów i kolorów, które tworzą interesującą uprawę i jedzenie. Dawno minęły czasy, kiedy buraczki po prostu marynowano i zostawiano w słoiku z tyłu lodówki.

Teraz

Wysoka zawartość cukru sprawia, że ​​buraki są przydatnym składnikiem do pieczenia. Piękne połączenie z czekoladowymi buraczkami w ciastach i brownie nadaje słodyczy, wilgoci i oczywiście bogatego koloru.

Czytaj  Floribunda Sweet Pea

Niektórych odmian, takich jak Chioggia i Burpees Golden, tak naprawdę nie trzeba gotować, wystarczy zetrzeć i dodać do sałatki. Ale jeśli lubisz jeść na ciepło, to zarówno pieczenie w całości, jak i po prostu krojenie i smażenie na oliwie z oliwek działają dobrze.

Oprócz czekolady burak lubi też soczewicę, marchewkę, czosnek, śmietanę (chyba barszcz) i pomarańczę. Tak, pomarańczowy. Następnym razem, gdy będziesz upiec buraka, najpierw obierz go i pokrój w plastry. Następnie obtoczyć plastry w marmoladzie i maśle, doprawić i upiec. Fantastycznie!

Beetroot jest tak uwielbianym warzywem, że ma nawet własną stronę internetową! Aby uzyskać więcej pomysłów na to, jak cieszyć się burakami, odwiedź stronę http://www.lovebeetroot.co.uk/