5 sposobów, aby pozostać na szczycie grządki z warzywami

Do połowy lata Twój ogródek warzywny jest prawdopodobnie w pełnym rozkwicie i zapewnia obfitość świeżych produktów. Aby rośliny dobrze rosły i zapobiegały pośpiechom, ważne jest, aby znaleźć czas na regularne wizyty. Po starannym zasianiu nasion warzyw i pielęgnowaniu maleńkich sadzonek, zainwestowanie trochę więcej czasu, gdy osiągną szczyt, zapewni ci obfity zwrot.

Oto pięć naszych najważniejszych wskazówek, jak zachować kontrolę nad warzywami: 

  1. Regularne pielenie
  2. Częste zbieranie plonów
  3. Chroń przed nadmiernym ciepłem
  4. Nawadnianie punktowe i dostarczanie składników odżywczych
  5. Utrzymanie sukcesji-siew nasion

1. Regularnie pielęgnuj

Usuń chwasty między sałatami, zanim się rozprzestrzenią. Zdjęcie: Peter Turner Photography/Shutterstock

Utrzymuj chwasty na wierzchu, aby zapobiec kradzieży wody, składników odżywczych i przestrzeni z rosnących upraw. Oprócz konkurowania o zasoby, chwasty są siedliskiem szkodników i chorób, które mogą wpływać na jakość twoich zbiorów.

Spróbuj kontrolować chwasty, zanim będą miały szansę się zadomowić i rozprzestrzenić. Motyka z długim trzonkiem jest przydatnym narzędziem do wykonania tego zadania, ale w przypadku upraw o płytkich korzeniach narzędzie ręczne zapobiega przypadkowemu uszkodzeniu.

2. Często zbieraj plony

Usuń cukinię z rośliny, aby zachęcić ją do produkcji większej ilości Zdjęcie: Courgette F1 Goldmine from Suttons

Gdy twoje rośliny zaczną zbierać plony, regularne zbiory zapobiegną ich „pośpiechowatości” lub przedwczesnemu gromadzeniu nasion. Oczywiście wszystkie rośliny w końcu przestają produkować jadalne owoce, ale zachęcanie ich do zbiorów tak długo, jak to możliwe, jest tym, o co chodzi w udanej uprawie warzyw!

Warzywa takie jak cukinia, fasola, papryka i ogórki będą w rzeczywistości bardziej produktywne, jeśli będziesz często zbierać owoce. Jeśli będą pozostawione zbyt długo, Twoja roślina uzna, że ​​jej praca została wykonana i zamiast tego skieruje energię na produkcję nasion. Oczywiście niektóre uprawy, takie jak buraki i marchew, kończą się, gdy tylko je zbierzesz. Sztuczka polega na tym, aby mieć coś gotowego na ich miejsce i utrzymywać poprawkę tak produktywną, jak to tylko możliwe.

Czytaj  Ekspert ds. roślin Michael Perry dołącza do zespołu Suttons

Jeśli uprawiasz rośliny liściaste, usuwaj największe, zewnętrzne liście co kilka dni, aby upewnić się, że roślina produkuje więcej. To samo dotyczy liściastych ziół, takich jak bazylia, pietruszka i kolendra. Jeśli nie będziesz ich regularnie przycinać, zaczną wypuszczać pędy kwiatowe i przestaną wytwarzać świeże liście.

Więcej owoców i warzyw niż jesteś w stanie nadążyć? Podaruj trochę przyjaciołom i rodzinie lub znajdź ciekawe sposoby na zachowanie ich na później w ciągu roku. Zamrażanie, suszenie i marynowanie to doskonałe opcje.

3. Chronić przed nadmiernym ciepłem

Uprawa roślin pnących, takich jak groch i fasola, nad ramą pomaga zapewnić cień innym roślinom. Zdjęcie: Garden Gear Pea & Bean Tunnel z Suttons

Kilka czynników stresowych może spowodować, że rośliny „wystrzelą” lub wyrzucą nasiona, przez co będą miały gorzki smak i całkowicie przestaną produkować plony.

Temperatura jest ważnym czynnikiem stresogennym. Zimne okresy, przedłużające się okresy upałów (zwłaszcza w nocy) lub zmniejszone godziny dzienne mogą spowodować, że rośliny „wystrzelą”. Uprawy takie jak sałata i szpinak są bardzo podatne, podobnie jak koper włoski, radicchio i rukola.

Możesz opóźnić pośpiechowatość roślin liściastych, sadząc je na obszarach o półcieniu. Jeśli nie masz zacienionego miejsca, spróbuj uprawiać wyższe rośliny, aby chronić te, które rosną pod spodem.

4. Podlewaj punktowo i dostarczaj składników odżywczych

Wybierz odmianę kopru włoskiego odporną na pośpiech, taką jak „Finale”, i utrzymuj wilgotność gleby. Zdjęcie: Florence Fennel (Organic) Seeds „Finale” z Suttons

Jednym z największych wyzwań o tej porze roku, szczególnie podczas fali upałów, jest zapewnienie roślinom wystarczającej ilości wody. Lekkie opady deszczu nie zawsze przenikają przez gęste liście na tyle dobrze, aby dotrzeć do korzeni, dlatego niezbędne jest podlewanie punktowe.

Warzywa takie jak koper włoski i kalafior mają tendencję do pęcznienia w suchej glebie. Spróbuj użyć beczek z wodą, aby zebrać dużo wody przez cały rok, abyś miał jej wystarczająco dużo, aby poradzić sobie z okresem suszy. Rośliny lubiące wilgoć, takie jak pomidory, skorzystają na uprawie w pojemnikach ze specjalnym zbiornikiem na wodę. Zapoznaj się z naszym zestawem sukcesu pomidorów, aby uzyskać więcej informacji.

Czytaj  Zrób miejsce dla natury w swoim ogrodzie

Kolejnym czynnikiem stresogennym, który powoduje, że rośliny przestają być produktywne, jest brak składników odżywczych. Wytwarzanie nowego wzrostu, liści i owoców wymaga dużo energii, więc karmienie roślin zapewni większy, lepszy i smaczniejszy plon. Spróbuj uzupełnić kompost, stosując wysokiej jakości nawóz dla roślin i ściółkując, aby zatrzymać wilgoć.

5. Zachowaj sukcesję siewu nasion

Siew liście sałaty często i mało, aby mieć regularne dostawy Zdjęcie: Nasiona sałaty „Salad Bowl” firmy Suttons

Choć może się wydawać, że plony rosną szybko i szybko, wysiew nasion w regularnych dwu- lub trzytygodniowych odstępach przez całe lato zapewnia stały dopływ świeżych i zdrowych produktów przez cały sezon. Oznacza to również, że jeśli jeden przytnie bełt, będziesz mieć za sobą kolejny, który wypełni lukę!

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą utrzymać zdrowy i produktywny ogród przez cały pracowity sezon żniwny i poza nim. Aby uzyskać bardziej szczegółowe porady, zapoznaj się z naszymi przewodnikami dotyczącymi uprawy owoców i warzyw lub odwiedź blog Suttons.

Główny obraz: Nasiona sałaty – Webbs Wonderful od Suttons