Termin „drzewo genealogiczne” zwykle przywodzi na myśl myśli o przodkach i możliwych szkieletach w szafce dotyczy to również szeregu naprawdę ekscytujących nowych produktów Suttons – Gourmet Fruit Trees. „Drzewo genealogiczne” to nazwa nadana drzewu, które ma kilka odmian szczepionych na jednym pniu. Idealny do ogrodów, w których nie ma wystarczająco dużo miejsca na kilka drzew lub dla tych ogrodników, którzy chcą spróbować czegoś innego. Tutaj w Suttons zastosowaliśmy tę technikę do drzew owocowych i dlatego możemy zaoferować drzewka owocowe dla smakoszy z kilkoma specjalnie wybranymi odmianami dla smakoszy rosnącymi na jednym drzewie.
Aby wyprodukować drzewo genealogiczne, nasza szkółka hoduje dziewice przez około 18 miesięcy, a następnie wybiera te, które mają najbardziej odpowiedni układ gałęzi do szczepienia. Alternatywne odmiany są następnie szczepione na oryginalnym drzewie i po około roku, w którym to czasie przeszczepy biorą się i umacniają, pozostaje drzewo, które ma trzy lub więcej odmian, z których wszystkie są zdolne do wytwarzania owoców. Tak więc produkcja drzewa genealogicznego jest dość standardowym procesem szczepienia, ale zajmuje dużo czasu, zanim dojdzie do etapu, w którym można je wystawić na sprzedaż.
Aby zapewnić dobry, silny wzrost, używamy podkładek półkarłowatych dla rodzinnych jabłoni, a M26 jest najczęstsza. W przypadku gruszy stosuje się pigwę A, aw przypadku śliwki St.Julien jako wybraną podkładkę. Ostateczna wysokość zależy w dużej mierze od warunków przycinania i wzrostu, ale po około 7 latach drzewa osiągną wysokość i rozpiętość od 2 do 3 metrów.
Asortyment rodzinnych drzew owocowych dla smakoszy Suttons obejmuje obecnie:
Jabłko dla smakoszy
Pięć wspaniałych jabłek deserowych na jednym drzewie! Drzewem podstawowym lub „matką” jest Jonagold Apple na podkładce M26. Jedna gałąź pozostała jako oryginalny Jonagold, duże słodkie jabłko o cienkiej skórce. Pozostałe gałęzie są szczepione i są to następujące odmiany jabłek:
Discovery – bardzo rześkie o słodkim, kwaskowatym smaku
James Grieve – soczysty, delikatny smak, doskonały do spożycia na surowo oraz do gotowania
Egremont Russet – żółtawy owoc o orzechowym smaku
Braeburn – duże jabłko o bogatym smaku
Wyśmienita gruszka
Pięć pysznych odmian na jednym drzewie.
Williams Bon Chretien – wspaniały smak, dobry do jedzenia na surowo i do gotowania
Beurre Hardy – Soczysty i słodki z nutą wody różanej
Doyenne du Comice – bardzo soczyste o maślanym smaku
Konferencja – słodka i średniej wielkości.
Bonne Louise – Różowo zabarwiony miąższ, soczysty i bardzo słodki
Gourmet Plum and Gage
Po co mieć tylko śliwy, skoro na tym samym pniu można mieć zarówno śliwki, jak i glony?
Victoria – kwintesencja śliwki, idealna do ciast, dżemów i kruszonki
Opal – złocisty miąższ o wyśmienitym smaku
Gage Reine Claude d’Oullins – bardzo słodki miernik
Mirabelle de Nancy – Apetyczny owoc! Niesamowicie słodki i pikantny, z posmakiem miodu.
Bleue de Belgique – Duża czerwona ciemnoniebieska śliwka, doskonały smak.